Hopp til innhold
Hvordan skape interessante stilleben?

Hvordan skape interessante stilleben?

Hvordan plassere produkter slik at de blir en del av innredningen din og noe du trives med? Mye handler om følelse og å ha sin egen stil, samt lek med forskjellige gjenstander . Stilleben har sitt opphav i kunstens og fotografiets verden der det brukes som betegnelse for motiver som bare inneholder gjenstander, som for eksempel bøker, vaser, planter og frukt. Men hva bør man tenke på når man arrangerer et stilleben?

Sjekk ut våre tips nedenfor og la fantasien og kreativiteten strømme!

 1. Mye eller lite? Er stilen din minimalistisk, eller liker du å ha mange ting? Gå etter din egen stil og velg enten noen få objekter eller mange. Her finnes det ikke noe rett eller galt, men ofte skaper et ujevnt antall et harmonisk inntrykk og er mer behagelig for øyet. Det er vanlig å plassere 3-5 produkter sammen.
  wall lantern, mask figure and bowls

 2. Velg et fargetema. Det er lettere å jobbe med samme fargetoner og  på den måten holde en rød tråd i stillebenet. Kontrastfarger fungerer også bra, for eksempel hvis du har et minimalistisk og nøytralt stilleben, kan en svart gjenstand være et flott tillegg.
  black wall clock, bamboo lantern

 3. Høyder. Husk å plassere større objekter bak og mindre foran. Hvis alle objektene dine er omtrent samme størrelse, sett gjerne noen på toppen av bøker eller en bunke magasiner.
  big tall candleholders

 4. Ramme inn. Det er viktig at objektene ikke spres for mye, men holdes nært hverandre for å fortelle samme historie. Et godt tips er å ramme inn noen av objektene, for eksempel med et brett. Men husk å la noen objekter være utenfor rammen for å skape et mer interessant stilleben. Hvis du har en vegg bak stillebenet, kan speil og bilder være en del av det.
  wood trays with green vase and black candle holders

 5. Legg til noe grønt. Grønne planter og blomster gir liv til stillebenet og skaper dynamikk. Legg til en eføygren, tørkede blomster, en krukke med urter, eller hva med å plukke en blomst fra hagen?
  wood cutting board with white box and green plant

 6. Sats på noen utvalgte gjenstander. Velg noen statement-objekter og la dem skinne ved å velge objekter som komplementerer og balanserer dem. Du trenger ikke å sette alle de beste objektene dine sammen, spre dem heller ut, slik at du har flere interessante objekter på forskjellige steder.
  green vase, cup and glass lantern

 7. Bland gammelt og nytt. Loppemarkeder er flotte steder å finne forskjellige og sjeldne objekter som du ikke finner andre steder. Loppisfunn er perfekte når du bygger stilleben. Kontrastene mellom gammelt og nytt er tiltrekkende og gjør helheten interessant. Noen objekter kan ha en interessant historie bak seg, som du kan fortelle videre.
  brick mould storage box, wood tray and white box
  Prøv deg fram og eksprimenter med forskjellige farger, former og materialer. Med forskjellige stilleben kan du uttrykke din unike personlighet og stil. Husk at det ikke er noe rett eller galt, man må bare prøve igjen og igjen og igjen!

Lykke til med stilleben!

Forrige artikkel Skap minneverdige øyeblikk ved bordet – sjekk ut våre herlige borddekkingsideer!
Neste artikkel Mia og Malco – forvandler hjemmet til en velduftende oase 💐